Geen grote ANBI? Geen plicht maar wel aan te bevelen

Standaardformulieren verplicht voor grote ANBI’s

Grote ANBI’s zijn sinds 1 januari 2021 verplicht voor de publicatie van de gegevens gebruik te maken van standaardformulieren.

Grote ANBI’s zijn:

  • ANBI’s die actief geld of goederen werven onder derden (fondsenwervende instellingen) en waarvan de baten in het betreffende boekjaar meer bedragen dan € 50.000.
  • Niet-fondsenwervende ANBI’s als de lasten in het betreffende boekjaar meer bedragen dan € 100.000.

Voor ANBI’s die niet onder de criteria vallen zijn deze formulieren niet verplicht maar wel aan te bevelen om zeker te zijn dat ze aan de publicatievereisten voldoen.

Organisaties die erkend zijn als goed doel door toezichthouder Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) kunnen ook het Erkenningspaspoort als standaardformulier gebruiken.

Voor verschillende soorten instellingen zijn verschillende varianten van het standaardformulier beschikbaar via de website van de belastingdienst. Kijk daarvoor hier: Gegevens van een ANBI publiceren op het internet (belastingdienst.nl)

Sjoerd den Hertog

Sjoerd den Hertog is geboren en getogen in Den Haag. Daar heeft hij het begin van zijn studie accountancy aan de Haagse Hogeschool gedaan. Daarna heeft hij de postdoctorale opleiding tot Registeraccountant aan de Vrije Universiteit in Amsterdam afgerond. Hij heeft eerst een aantal jaren in de commerciële praktijk gewerkt, waarna hij de overstap heeft gemaakt naar voornamelijk maatschappelijk betrokken klanten. En dat bevalt Sjoerd uitstekend. Naast zijn werk voor klanten is hij ook werkzaam voor de afdeling Vaktechniek. Sjoerd is een fanatiek hardloper met een aantal grote marathons (Amsterdam, Berlijn, New York) op zijn naam. Verder reist hij graag. Bij voorkeur lange treinreizen, zoals de Transsiberië express. Sjoerd is bereikbaar op: 020-5712345.